tiistai 18. marraskuuta 2008

Työn järkevöittäminen

Tässä taloustilanteessa kustannussäästöt ja työn tehostaminen nousevat taas kerran esiin. Tehostamisen ei kuitenkaan pitäisi tarkoittaa sitä, että yhä vähemmästä ajasta on yritettävä repiä irti yhä enemmän. Sen sijaan työn tekemisen pitäisi olla järkevämpää: tehdään oikeita asioita ja käytetään vähemmän aikaa kaikkia turhauttavaan sähläämiseen.

Socialtextin toimitusjohtaja totesi yhdessä esityksessään, että suuri osa yrityksen tietojärjestelmistä on suunniteltu tukemaan liiketoimintaprosesseja, mutta suurin osa työntekijöiden ajasta kuluu siihen, että he käsittelevät poikkeuksia näistä prosesseista. Asian voi sanoa myös näin: monessa yrityksessä työntekijät sanovat, että varsinaiseen työhön pääsee käyttämään huomattavasti alle puolet työajasta, kun muu aika kuluu tuohon "sähläämiseen". Tietojen hakemiseen, väärien versioiden käsittelemiseen, ihmettelemiseen, keneltä voisi kysyä asioita...

Tässä sosiaalisen median työkaluista voi olla apua jo hyvin pienissäkin ryhmissä. Pannaan projektiraportti wikiin, niin että kaikki sitä käsittelevät työstävät aina samaa ja uusinta versiota. Annetaan asianntuntijalle aikaa pitää blogia, johon hän ohjaa kaikki sähköpostilla tulevat kysymykset. Näin hän ei joudu vastaamaan samaan kysymykseen monta kertaa ja kaikki näkevät, keneltä voi kysyä lisää.

Sosiaalinen media herättää helposti mielikuvia kaikille vapaasta avoimesta keskustelusta. Sen avulla voidaan kuitenkin myös järkevöittää pieniä päivittäisiä tehtäviä ja siten saada työ tehostumaan oikeasti.

Ei kommentteja: