keskiviikko 12. marraskuuta 2008

Sosiaalisen median rooli osaamisen johtamisessa

Sosiaalinen media, lähinnä virtuaalityötila, on keskeinen osa osaamisen hallintaa ja osaamisen johtamisesta. Virtuaalityötila kuuluu rakennepääomaan eli niihin rakenteisiin, jotka mahdollistavat yksilöiden osaamisen jakamisen ja jalostamisen yhteiseksi organisaation osaamiseksi. Niiden, jotka vastaavat osaamisen johtamisen välineiden, prosessien ja käytänteiden kehittämisestä tulee huomioida myös sosiaalisen median mahdollisuudet ja tuoda yritykseen virtuaalisen työtilan sovellukset. Käytännössä nämä asiat kuuluvat useimmissa yrityksissä HR:lle, joka huolehtii osaamisen johtamisen prosesseista. Rakennepääomaa osana osaamispääomaa on kuvattu kirjassa Otala, Leenamaija: Osaamispääoman johtamisesta kilpailuetu, WSOY, 2008. Kirjan voi tilata tästä linkistä.

Kirjassa Wikimaniaa yrityksiin on esimerkkinä amerikkalainen konsulttitoimisto MITRE, jonka ”puhelinluettelo” sisältää kustakin henkilöstä vakiotietojen ohella tiedot hänen kirjoittamistaan raporteista, projekteista, joissa hän on mukana, yhteisöistä, joihin hän osallistuu ja muuta ammattitaitoa kuvaavaa tietoa. Kirjassa on myös esimerkki Wärtsilän Suomen Huollon ”GCL-workspacesta” eli osaamisen johtamisen tueksi rakennetusta työtilasta. Se sisältää kaikki osaamisen johtamisen työkalut, aikataulut, strategiset osaamisalueet ja niillä tärkeimmät osaamisen hankkimismahdollisuudet sekä kommentointia ja keskustelua varten omat tilansa. Työtila on Suomen Huollon osaamisen hallinnan ydin.

Sosiaalinen media tarjoaa HR:lle mahdollisuuden siirtää yritysten osaamisen johtaminen uudelle uralle. Tämä edellyttää, että HR hankkii itse riittävästi tietoa osatakseen suunnitella ja ohjata työtilan käyttöönottoa sekä järjestää tarvittavaa koulutusta omassa organisaatiossa.

Ei kommentteja: