tiistai 11. marraskuuta 2008

Kriittinen massa

Olin perjantaina tilaisuudessa, jossa keskustelimme eri toimialojen yritysten kanssa mm. sosiaalisen median työvälineistä. Esiin nousi kysymys kriittisestä massasta: paljonko käyttäjiä sosiaalisella medialla on oltava, jotta siitä olisi hyötyä yritykselle?

Omasta mielestäni kyse on sovelluksesta. Esimerkiksi wiki voi olla erittäin hyödyllinen työväline jo muutaman hengen ryhmälle, joka kirjoittaa sen avulla esimerkiksi projektiraportin tai käyttöohjeen. Totta kai jos kirjoittajia on vain kaksi, he voivat lähettää tiedoston sähköpostiliitteenä ja muokata sitä. Silloinkin voi jo käydä niin, että molemmat muokkaavat omaa versiotaan samanaikaisesti, jolloin seuraavalla kerralla molemmat tekevät lisämuokkauksia eri versioihin.

Vastaavasti toisissa sovelluksissa kriittinen massa on suurempi. 10 hengen yrityksessä tuskin kannattaa käyttää paljon aikaa ja rahaa monipuolisen yrityspuhelinluettelon tekemiseksi intranettiin, kun kaikki tuntevat toisensa ja toistensa osaamisalueet muutenkin.

Sosiaalinen media ei kuitenkaan ole vain isojen yritysten sovellus - pikemminkin päin vastoin. Itse asiassa se, että sosiaalisen median sovellukset ovat edullisia ja keveitä ottaa käyttöön, antaa pienille yrityksille erinomaisia uusia toimintamahdollisuuksia. Erityisesti ne antavat pienille yrityksille tavan integroitua paremmin suurempien asiakkaidensa toimintoihin, koska ne eivät vaadi samanlaisia investointeja kuin perinteiset yritysohjelmistot.

Ei kommentteja: