sunnuntai 1. maaliskuuta 2009

Arkiähkystä

Flunssa poisti helmikuussa tehokkaasti kaiken sosiaalisuuden, joten bloggaaminenkin jäi vähiin. Toipuessa oli kuitenkin aikaa lukea, mm. Jussi T. Kosken mainio Arkiähky-kirja. Pani miettimään, kuinka paljon aikaa kuluu hoitaessa erilaisia päivittäisiä asioita, jotka yritykset ovat tehokkaasti ulkoistaneet asiakkaille. Joskus itsepalvelu on ihan mukavaa ja tehokasta, mutta välillä alkaa tuntua, että meidät on kaikessa hiljaisuudessa saatu hoitamaan asiat itse - ja kuitenkin maksamaan entistä enemmän ns. palvelusta.

Miten paljon sosiaalinen media voisi auttaa arkiähkyn vähentämisessä Vai lisääkö se sitä? No, triviaali kysymys: ihan kuin kaikessa muussakin tietotekniikassa, hyvin suunniteltu sosiaalisen median ratkaisu voi vähentää arkiähkyä, huonosti suunniteltu lisää sitä entisestään.

2 kommenttia:

s kirjoitti...

Itse puolestani parhaillaan sairaslomalla, jota hyödynnän lukemalla hyvää kirjaanne, kiitos siitä. Siinä tulee esille yksi sosiaalisen median edellytys yrityksissä: kriittinen massa. Mitään minimihenkilöstömäärää ette sano, mutta olisi kiva tietää edes jokin arvio kokemuksenne perusteella: minkä kokoisessa yrityksessä sos. media voi toimia aktiivisesti eikä kuole pystyyn? Riittääkö esim. alle 300 henkilöä?

Kaija Pöysti kirjoitti...

Kiitokset kommentista ja pikaista paranemista!

Kriittisestä massasta: omasta mielestäni ei ole yhtä tiettyä kriittistä massaa, vaan se riippuu siitää, mihin sosiaalista mediaa käytetään. Wiki voi olla erittäin toimiva ja näppärä ratkaisu vaikka 5 hengen projektiryhmälle, joka kirjoittaa sen avulla projektiraportin. Tai 15 hengen yritys hoitaa kokoukset wikissä.

Toinen aktiivisuuteen erittäin paljon vaikuttava tekijä on se, otetaanko sosiaalinen media hyvin käyttöön, annetaanko alussa koulutusta ja käyttötukea ja varataanko aikaa sen ylläpidolle ja kirjoittamiselle. Virtuaalinen työtila kuolee pystyyn, jos se heitetään koko yritykseen teknisenä välineenä, sen suuremmin selittämättä, miksi se on otettu käyttöön, ja olettamalla, että kaikkihan siihen osallistuvat jollakin mystisellä ylimääräisellä ajalla kaiken muun työn päälle. Näin käy, oli yrityksen koko sitten 5 tai 5000 ihmistä.

Itse asiassa sosiaalinen media voi olla erittäin tehokas ja toimiva ratkaisu juuri pienille yrityksille, koska se ei vaadi suuria investointeja itse työvälineeseen, ja sitä voidaan kokeilal eri tarkoituksiin.