tiistai 24. maaliskuuta 2009

Sosiaalisen median monet käyttötavat

Kiitoksia Tuulille kommentista edelliseen kirjoitukseeni ja kysymykseen kriittisestä massasta. Tässä ensin tiivistetty vastaus - pitempi löytyy kommenteista: omasta mielestäni ei ole yhtä kriittistä massaa sosiaalisen median toimivuudelle, vaan se määräytyy käyttötavasta. Pienikin projektiryhmä voi hyödyntää esim. wikiä tehokkaasti vaikka projektiraportin kirjoittamiseen. Pienet yritykset hyötyvät sosiaalisesta mediasta paljon myös siksi, että itse työvälineet ovat edullisia ja yritykset voivat näin kokeilla erilaisia käyttötapoja. Tärkeintä on, että sosiaalisen median käytölle on tarve, sen käyttö opetetaan niille, jotka sitä eivät tunne, eikä oleteta kaikkien tuottavan sisältöä kaiken nykyisen työn päälle.

Olen käynyt viime aikoina puhumassa sosiaalisen median käyttötavoista mm. innovoinnissa ja markkinoinnissa. Lohjalla Laurean tilaisuudessa mukana olivat myös mm. Koivulan Kartano, joka esitteli tulevaa nettiyhteisöään. Paitsi että kartano on todella kaunis, oli hienoa nähdä innovatiivinen tapa tehdä paikkaa ja siellä toimivia käsityöläisiä tunnetuksi. Yhteisöt antavat Koivulan Kartanon kaltaisille yrityksille aivan uuden tavan kertoa itsestään ja osallistua yhteisöihin.

Toisen hyvän esimerkin kuvasi Musiikkimedian Kimmo Pekari, joka näytti, miten heidän kahden hengen yrityksensä tekee käytännössä kaiken sosiaalisen median työvälineillä. Selkeistä käyttötarpeista muodostuu erilaisia sosiaalisen median käyttötapoja, jotka järkeistävät työtä.

1 kommentti:

Outi Lammi kirjoitti...

Hyviä huomioita. Käyttötapa tosiaankin ratkaisee eikä yhtä "oikeaa" tapaa ole. Kriittiseksi massaksi "yrityksessä" voi riittää yksikin ihminen, kuten itse huomasin hurahdettuani Twitter-käyttäjäksi. Minulle, joka toimin freenä ja pakerran paljon yksinäni - milloin en seiso koulutusluokassa tai neukkarissa ihmisiä kiusaamassa - Twitterin kaltainen palvelu on osoittautunut merkillisen toimivaksi työssä oppimisen välineeksi (eipä olisi uskonut!). Kun löytää hyvät tyypit seurattavaksi, vinkkejä tiedon lähteille alkaa sataa. Tosin seuraava haaste on kaikkien kiinnostavien ja ehkä-tarpeellisten linkkien arkistointi niin, että niistä tulee oikeasti käyttökelpoinen kokoelma.