maanantai 15. joulukuuta 2008

Järkeistämistä tehostamisen sijaan

Kiti Müller kirjoitti hyvin aivojen venymisen rajoista sunnuntain Helsingin Sanomissa (HS 14.12., sivu D7). Leenamaija on kirjoittanut samasta aiheesta edellisessä Osaamispääoman johtamisesta kilpailuetu -kirjassaan. Todellinen oppiminen edellyttää syventymistä, häiriötöntä aikaa. Kun kiire painaa päälle ja työ keskeytyy jatkuvasti, mistä otetaan aika oppia?

Häiriöttömissä syventymishetkissä ei ole kyse laiskottelusta tai siitä, että aivoja ei käytettäisi - päin vastoin. Syventymisessä aivoja pääsee käyttämään kunnolla.

Ensi hätään voisi ajatella, että sosiaalinen media tuo vain lisää häiriöitä työelämään. Jatkuvat syötteet tietoihin tulleista muutoksista, keskustelupalstat jne. vain lisäävät keskeytyksiä omana työhön. Näin voi käydäkin, jos ei mietitä sosiaalisen median käyttötapoja ja sen todellista tarvetta.

Parhaimmillaan sosiaalisen median ratkaisut helpottavat tiedon ja tietäjien löytymistä ja vähentävät ns. "sähläystä", johon kuluu paljon aikaa joka päivä. Syötteiden ei tarvitse ponnahtaa näyttöön ja pikaviestityksen voi panna taustalle. Kun työ järkevöityy, jää enemmän aikaa myös ajatteluun ja oppimiseen.

1 kommentti:

Outi Lammi kirjoitti...

Tuotte mainiossa kirjassannekin esille, miten sosiaalista mediaa ei pitäisi ottaa käyttöön vain siksi, että "muutkin niin tekevät". Tästä muistuttaminen on minustakin erittäin tärkeää. Usein käy niin, että ihmisen työpöydälle vain ilmestyy uusi työväline, jota "pitäisi" opetella käyttämään, mutta kukaan ei oikein täsmällisesti kerro miksi ja mihin. Pakollisten tekemisten määrä vain lisääntyy ja kiireen tuntu pahenee.

Luin varmaankin tuon saman artikkelin sunnuntain Hesarista. Kiire on mielenkiintoinen ilmiö. Siitä moni kärsii ja samalla jotenkin näyttää siltä, että siitä ei edes haluta päästä eroon. Kiirettä tuotetaan työtavoilla ja valinnoilla sekä puheella, koska se kaikesta tuottamastaan kurjuudesta huolimatta on sosiaalisesti ilmeisen suotavaa. Jotakin luultavasti romahtaisi jos suurin osa ihmisistä päättäisi huomisaamusta lähtien olla osallistumatta kiireeseen :)